Nieuws

De voorzitter van Veiligheidsregio Flevoland heeft op 4 november 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus.
In de noodverordening zijn de landelijke maatregelen verwerkt die het kabinet op 3 november heeft aangekondigd. Op de website van de Rijksoverheid staan deze in eenvoudige taal uitgelegd.

Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. De cijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Ook willen we de weg terug naar meer vrijheden in ons dagelijks leven bespoedigen. Het kabinet heeft daarom besloten om voor de komende twee weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen.

Op 31 oktober wordt Halloween gevierd in een aantal gemeenten in Flevoland en op 11 november Sint-Maarten. De Veiligheidsregio Flevoland adviseert de inwoners van de betrokken gemeenten om de viering van beide feesten op een alternatieve manier in te vullen, om nieuwe besmettingen met het coronavirus te voorkomen.

In opdracht van de voorzitters van de Veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek is een tussentijdse evaluatie uitgevoerd van de crisisorganisatie COVID-19. Het doel van de evaluatie is om te leren, door te zien wat goed gaat en wat beter kan in de crisisorganisatie.

De voorzitter van Veiligheidsregio Flevoland heeft op 14 oktober 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus.
In de noodverordening zijn de landelijke maatregelen verwerkt die het kabinet op 13 oktober heeft aangekondigd. Op de website van de Rijksoverheid staan deze in eenvoudige taal uitgelegd.

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft vandaag besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. Dit doen we door op die plaatsen in te grijpen waar het risico op overdracht van het virus het grootst is. Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen te beperken, mensen te ondersteunen bij het kunnen naleven van de basisregels en striktere handhaving.

Als je je zorgen maakt en met vragen zit over de gevolgen van de coronacrisis kun je terecht bij Steunpunt Coronazorgen.
Het Steunpunt Coronazorgen is één online plek met de nieuwste, toegankelijke en betrouwbare informatie over mentale gezondheid tijdens de coronacrisis. Ook vind je een lijst met verwijzingen naar goede hulp-, zorg- en dienstverleners zodat je makkelijk betrouwbare hulp kan vinden.
Het Steunpunt Coronazorgen is er voor iedereen, in het bijzonder voor als je het emotioneel zwaar hebt door de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Bijvoorbeeld als je zelf COVID-19 hebt (gehad) of een dierbare in je omgeving. Of als je in de zorgverlening werkt. Maar ook als je door deze crisis het gevoel hebt dat je je vooruitzichten op de toekomst kwijt bent.

Vanwege de landelijke coronamaatregelen is er binnen per ruimte een maximum aantal van 30 personen toegestaan. De voorzitter van Veiligheidsregio Flevoland heeft in overleg met de burgemeesters van Flevoland besloten om vooralsnog een ontheffing te verlenen aan een aantal culturele instellingen. De Rijksoverheid staat deze uitzondering toe aan veiligheidsregio’s bij gebouwen die van groot belang zijn voor de regio.

Iedereen vanaf 13 jaar wordt geadviseerd om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. Daarnaast zijn mondkapjes op bepaalde plekken verplicht.

De voorzitter van Veiligheidsregio Flevoland heeft op 29 september 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus. De verordening is direct van kracht.