Bij een crisis
Bij een crisis
Een crisis kan overal ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen als het fout gaat. Op dit gedeelte van de website vind je meer informatie over wat je moet doen in geval van een crisis. Daarbij wordt beschreven welke voorbereidingen je vooraf kunt treffen, wat je moet doen als er een ramp plaatsvindt en hoe je wordt gewaarschuwd.
Wat doe je bij een noodsituatie
Hoe word je gewaarschuwd
Wil je meer weten?
Wil je meer weten over wat je kunt doen tijdens noodsituaties?
Kijk dan op de websites van Rijksoverheid over veiligheid en terrorismebestrijding en op www.denkvooruit.nl of op het informatiecentrum op deze website.
Als de sirene gaat
Als de sirene gaat dreigt er acuut gevaar en moet je zo snel mogelijk naar binnen gaan (schuilen). De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Hoor je de waarschuwingssirene, dan is het alarm dus voor jou bedoeld.
Bellen met 112
Bel 112 voor spoedeisende hulp bij direct levensbedreigende situaties of wanneer je getuige bent van een misdrijf. Bijvoorbeeld na een verkeersongeluk, bij brand of wanneer iemand inbreekt. Dan telt elke seconde. Dit gratis Europees noodnummer kun je in alle EU-lidstaten gebruiken. De 112-alarmcentrale stuurt dan onmiddellijk de juiste hulp, zoals brandweer, politie of ambulance.
Meer over het bellen met 112 vind je op de website www.112.nl.
Wat doe je bij een evacuatie?
Het kan zijn dat je bij een noodsituatie onverwacht en snel je huis moet verlaten. Lees onderstaande checklist over wat je dan het beste kunt doen.
Noodvoorraad
Mogelijk moet je bij een ramp onverwacht langere tijd binnenshuis blijven. Bereid je daarop voor door een noodvoorraad voor +/- drie dagen in huis te halen.